sista dagen på barnhemmet

I fredags var det sista dagen vi fick träffa barnen, riktigt tråkigt! När vi väl kom till barnhemmet så kom barnen direkt fram till oss, så vi satte oss vid ett bord och umgicks. Vi gav dem ytterligare några leksaker som vi köpte kvällen innan när vi var på ett köpcentrum och vi fick samma reaktion som tidigare. Vi valde nu istället att köpa leksaker som de kunde använda ute, eftersom de nästan bara fick skriv- och målarböcker innan. Vi köpte bland annat hopprep som de tyckte var väldigt kul.

 

Efter en timme kom Phil, vår guide till volontärcentret och hade en längre rundtur med oss där han berättade om barnen, deras bakgrund och om olika händelser på barnhemmet. Tidigare hade vi bara fått en kort introduktion så det var väldigt intressant att hör vad han hade att säga. Han började berätta om översvämningen som ägde rum för exakt ett år sedan. Han berättade att när de en dag kom till barnhemmet så stod alla barnen och vinkade överdrivet mycket, och han och de andra volontärerna vinkade glatt tillbaka. När de kom närmare så insåg de att den understa våningen på skolhuset var under vatten och att barnen hade vinkat i panik eftersom flera var nära på att drunkna. De började genast evakuera barnen till ett tempel några kilometer därifrån och lyckligtvis var det inget barn som omkom eftersom de alla tagit sig till de övre våningarna i huset eller stannat kvar i sovsalarna. Han berättade också att det thiländska folket var indelade i 2 olika stammar. Han sa att många av barnen kommer från så norr ut som man kan i Thailand och att de då kunde ett "annat språk" eftersom det var helt olik den thailändskan som han kunde och som anses vara det vanliga språket. Barnen kunde båda "språken" utantill och pratade alltså "thailändska" med lärarna, deras riktiga modersspråk med varandra och engelska med oss. De måste alltså lära sig 3 språk samtidigt för att kunna kommunicera med alla och efter att de vid 16års ålder lämnar barnhemmet så vill man helst skicka dem till ett universitet där de under 2 år ska lära sig tyska. Anledningen är att om de bara "släpps ut" och får åka hem så blir väldigt många avvisade hemifrån och tjejerna hamnar lätt i sexhandeln. De flesta barnens föräldrar är alkoholister eller knarkare och det finns ingen chans att de ska kunna ta hand om barnen. De väljer då ofta att sälja dem och på så vis får de pengar och slipper försörja dem. Men om barnen istället lär sig tyska på en grundnivå, så har de chans att bli au pairer. Barnhemmet har nämligen ett samarbete med ett tyskt företag som anställer flickor över 18 år, om de har tyskakunskaperna som krävs för arbetet. Barnhemmet lägger alltså ner väldigt mycket tid på att hjälpa barnen när de är "färdiga" på barnhemmet och ska ut i vuxenlivet.

 

Det var väldigt hemskt att höra vad han hade att säga och han märkte att vi blev väldigt "nere" så han berättade också att eftersom barnen läser både thailändska och engelska samtidigt så kan de ibland bli roliga missförstånd. "here" betyder att man är dum eller gjort något dumt på thailändska, så när man säger "come here" så brukar de alltid kolla väldigt konstigt på en. De vet inte riktigt hur de ska reagera eftersom man glatt säger ”kom du har varit dum”.  Det är samma när man säger key så betyder de bajs på thailändska.

 

Vi fick inte riktigt sagt hejdå till barnen eftersom de hade lektion men det var nog lika bra eftersom det lätt hade kunnat bli jobbig. Trots att vi inte träffat alla speciellt länge så har vi ändå hunnit fästa oss vid dem, speciellt vid de 5 killarna som varit med oss sedan dag ett. Vi har haft en väldigt rolig tid på barnhemmet och att åka hit är det bästa vi gjort. Vi hoppas att vi någon gång kommer återvända hitigen. 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Har ni köpt alla presenter själva eller har ni fått de sponsrade? :)I sådana fall, vilka företag?

2012-11-03 @ 22:12:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0